Меланома – одне з найнебезпечніших злоякісних новоутворень шкіри!

За даними ВОЗ щорічно реєструється близько 200 000 пацієнтів та близько 65 000 смертних випадків.

Небезпека цього захворювання в тому, що воно має високу схильність до метастатичного процесу та низьку ефективність терапії, особливо на пізніх стадіях.

Близько 35% меланом з'являються на місці родимих плям, інші – на незміненої шкірі. Запускає процес переродження пігментної освіти його пошкодження, вплив ультрафіолетових променів та спадкова схильність.

Видалення мелономи в Запоріжжі, лікування мелономи в Запоріжжі, дерматолог в Запоріжжі, дерматовенеролог в Запоріжжі, дерматоонколог в Запоріжжі, дерматологія у Запоріжжі, центр дерматології у Запоріжжі лікарь дерматолог Башкірова Раїса Олександрівна

- Поради від сертифікованого лікаря дерматовенеролога - дерматоонколога в Запоріжжі Башкірової Раїси Олександрівної

Якщо у вас:

- світла шкіра, волосся та очі;

- бували сонячні опіки;

- на Вашому тілі понад 30 родимок;

- є родичі, у яких було виявлено рак шкіри варто дуже уважно ставитись до будь-яких новоутворень.

Меланома виглядає переважно як темно-коричнева освіта на шкірі. Часто із вкрапленнями білого, блакитного, синього кольорів. Розташовуватись може як плоско на шкірі (поверхнева), так і у вигляді вузлика над шкірою (вузлова). Найчастіше зустрічається у першому вигляді.

Згодом новоутворення може змінювати форму та колір. Як правило, безболісне, але може з'являтися свербіж та кровоточивість. Трапляються світлі меланоми, які важко розпізнати.

Дуже важливо знати кількість та локалізацію родимок на своєму тілі, та періодично проводити самостійний огляд на предмет новоутворень.

Самообстеження або огляд за допомогою близьких необхідно проводити при хорошому освітленні, приділяючи увагу всім областям тіла, включаючи волосисту частину голови, стопи, долоні.

При огляді родимок слід звертати увагу на:

• асиметрію – одна половинка родимки не схожа на іншу;

• нечіткі, нерівні краї;

• вкраплення інших кольорів;

• збільшення існуючої родимки.

Своєчасно діагностована (1 та 2 стадія) меланома має гарний шанс на повне лікування, оскільки має локальний характер, і метастатичний процес ще не запущений. Прогноз погіршується наступних стадіях, оскільки висока ймовірність поширення метастаз.

Найвища група ризику – родичі людей, які страждають на меланому. Але захворювання може бути діагностовано і у людини, яка не має спадкових факторів.

Тому дуже важливо:

• захищати шкіру від сонця за допомогою сонцезахисних засобів;

• не забувати про захист очей за допомогою окулярів із захистом у ультрафіолету спектру А та Б.

• не перебувати влітку на сонці з 10:00 до 16:00

• за наявності 1 та 2 фототипу шкіри не відвідувати солярій;

Якщо все-таки новоутворення з'явилося – не затягуйте візит до лікаря. За допомогою дерматоскопії лікар-дерматолог у Запоріжжі, визначить ступінь небезпеки, необхідність та кратність спостереження за ним, і, при необхідності, видалення з наступним гістологічним дослідженням.

Бережіть себе і будьте здорові!

Консультування та запис на прийом до дерматолога в Запоріжжі за тел.:

+380(97)656-95-17 +380(99)769-17-25;  +380(63)756-44-29

Чекаємо за адресою: вул. Перемоги, 63

Питання та відповіді  у месенджер - https://www.facebook.com/MedicalCenterBashkirova